SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum

OM kód: 203055/004 | 3580 Tiszaújváros, Rózsa út 10

Intézmény logo

Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. ápr. 29.


Admin

    Fenntarthatósági témahét

    A Fenntarthatósági témahéten iskolánk immáron a 8. alkalommal vett részt.

    Fenntarthatósági témahét

    A Fenntarthatósági témahéten iskolánk immáron a 8. alkalommal vett részt.

    🌳 Iskolánk udvarát több helyszínen is zöldítettük, szépítettük orgona tövek ültetésével. A Fenntarthatósági Témahét előzetes programjában a 11. PÜ osztály ügyviteles tanulói lelkesen vettek részt.

    A növényeket nemcsak környezetünk és egészségünk védelme érdekében telepítettük, hanem azzal a céllal is, hogy a következő években a ballagási ünnepségeink biodíszleteként is szolgáljanak minket az udvaron, illetve az orgona virágait felhasználhassuk az iskola épületének díszítéséhez.

    Köszönjük a segítséget a 11. PÜ/Ü-s lányoknak, a koordinátor kollégáknak, a karbantartóknak, és nem utolsó sorban az orgonatöveket felajánló tanulóknak és oktatóknak (Kalóz Dóra 10. I, Fonódi Soma 10. I, Cziráki Marietta 10. EP, Erdei Szonja 12. P, Kerényi György, Chmara Viktória).

    A növényeket a 10.I osztály locsolja.

     

    🌳 Az idei témahéten kiemelt témák voltak az idén a körforgásos gazdálkodás, a hulladék, illetve tudatos fogyasztás. Az osztályok figyelemmel kísérték Áder János - volt köztársasági elnök - rendkívüli tanóráját, és telefonjuk segítségével az online játékba is bekapcsolódtak.

     

    🌳 A Föld napján zöldbe öltözve jöttünk iskolába, és a Zöld Föld Kupára sok csapat is benevezett.

     

     

     

    🌳 Több oktató is tartott interaktív órákat a körforgásos gazdaság témában.

           Martinek Valéria tanárnő szervezésében az alábbi témákat érintették a diákok:

    • A divatipar a második legszennyezőbb iparág. Ennek kapcsán arról beszélgettek, hogy hogyan lehet egy ruhadarabot, amit nagyon sok édesvíz felhasználásával állítottak elő, minél tovább a körforgásban tartani. A már megunt, nem használt pólókból, egy olló segítségével táskákat készítettek a tanulók.
    • Természetes és környezetkímélő hozzávalókból dezodor készült.
    • A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezettechnológia Intézet igazgatója, Dr. Nagy Sándor tartott előadást a 10.EP és a 11.PÜ osztályok tanulóinak klímaváltozás, hulladékhasznosítás témában. Hallhattunk a nyersanyagok újrahasznosításának fontosságáról és ebben a témájában az egyetemen végzett kutatásokról.

     

    🌳 A Tiszaújvárosi Víztermelő- és tisztító üzemet is meglátogattuk a Fenntarthatósági Témahéten. Az üzemvezető és munkatársai készségesen vezették körbe diákcsoportunkat a telepen, megmutatták a víztermelés- és tisztítás folyamatát. Sok értékes, és érdekes információt hallhattunk.

    Az üzem modern technológiával rendelkezik, a lakosoknak (környékbelieknek is) kiváló minőségű ivóvizet biztosítanak. Megerősítést kaptunk a látogatással, hogy jó döntés a csapvíz fogyasztása, használata, hiszen a víz jó minőségű, a műanyag palackos ásványvízhez képest jóval olcsóbb, nem szennyezzük a környezetet, és a mikroműanyagok sem jutnak be a szervezetünkbe.

     

    🌳 Az Alteo Nyrt. és a Hősök Tere Alapítvány közös rendezésű programjának záró foglalkozásán két osztályunk is részt vett, amit az Alteo fenntarthatósági nagykövete, Varga Csaba tartott meg. Betekintést nyertünk az Alteo fenntarthatósági stratégiájába, illetve az energiatermeléstől kezdve a hulladék hasznosításig sok hasznos, érdekes információt tudtunk meg.

    Végül diákok és oktatók közösen alkottak csapatokat, és energia/fenntarthatóság témájú izgalmas kahoot játékkal zártuk az órát, és a több részből összetevődő tréninget.

     

    🌳 Az Alteo Nyrt. önkéntese segítette a diákok és az oktatók munkáját a TeSzedd mozgalmon is, amelyen iskolánk 9. MG és 10. I osztálya is részt vett.

     

    🌳 A Fenntarthatósági Témahetünk egyik vendégelőadója a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Karáról érkezett hozzánk. Dr. Póliska Csaba két felvonásban tartott interaktív órát iskolánk 9. IE és 10. Ü osztályának.

    Az első részben egy professzionális előadást hallgattak meg a diákok, melynek főbb témái a nyersanyagok- és alapanyagok világa, ökogazdaságok, fenntartható társadalom, urban mining voltak. A következő részben olyan izgalmas kísérleteket nézhettek meg, illetve lehettek a résztvevői, melyek az előadás anyagára épültek. Magyarázatot kaptak sok természeti jelenségre is, amelyek a fizika és kémia törvényein alapszanak.

     

    🌳 A Fenntarthatósági Témahét külső helyszínén, a tiszaújvárosi Hulladékos KFT. programján vett részt iskolánk 10.I osztálya. Megnézték a szelektív szemétfeldolgozás különböző folyamatait, illetve megismerték a beérkező hulladékok osztályozásához szükséges eszközöknek működését a gyakorlatban. Az osztályt "lemázsálták", majdnem 2 tonna tömeget nyomtak együtt.

    Az előadás során sikerült eloszlatni azt a városi legendát is, miszerint ,,Mindegy hova gyűjtjük a szemetet, úgyis egybe öntik őket", hiszen ennek semmi köze nincs a valósághoz, a szelektíven gyűjtött szemetet továbbra is külön szállítják el újrahasznosítani, hogy részt vehessenek a körforgásban.

    GALÉRIA

    Fenntarthatósági témahét

    teszedd_2.jpg
    teszedd_1.jpg
    teszedd_3.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Európai Diáksport Nap a Brassaiban

    Európai Diáksport Nap a Brassaiban

    Iskolánkban immár hagyomány,hogy minden évben csatlakozunk az Európai Diáksport Nap rendezvényéhez. Idén is több, mint száz diák vett részt eseményen.

    2024. szept. 30.


    MOL tanévnyitó 2024

    MOL tanévnyitó 2024

    Idén 8. alkalommal került megrendezésre a MOL tanévnyitója a duális tanulók számára.

    2024. szept. 27.


    Háromnapos tanévnyitó projekt a Brassaiban

    Háromnapos tanévnyitó projekt a Brassaiban

    Háromnapos tanévnyitó projekttel indult a 2024/2025-ös tanév a Brassaiban, melynek keretében először az iskola névadójával ismerkedhettek meg a tanulók kvíz formájában, majd a 9. évfolyamos diákok meglátogatták a tanműhelyeket, ahol szakmáik eszközeivel, gépeivel barátkoztak.

    2024. szept. 18.



    Partnereink

    SZC logo

    Szerencsi Szakképzési Centrum


    Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola

    3580 Tiszaújváros, Rózsa út 10

    Telefon: 49 542 180

    E-mail: brassai@szerencsiszc.hu

    OM azonosító: 203055/004


    2024Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola